pátek 7. prosince 2012

Výdaje za energie pod kontrolou

Já osobně nikdy neměl přehled o tom, kolik mě stoji provoz různých spotřebičů. Vždy jen to co se traduje , jak moc žere varná konvice , staré spotřebiče nebo klasické žárovky. Pokud přišel velký přeplatek za elektřinu, tak se začalo více zhasínat za sebou a další rok dokonce vraceli. Člověk byl na sebe hrdý, že tolik ušetřil a pak si všimnul , že mu zdvojnásobili zálohy a proto mu vraceli. Na jednom spotřebiči píšou kolik sežere Watů, na dalším Ampery a Volty, ale na vyúčtování vidím cenu za KWh. Tak jsem se rozhodl ,že se konečně na to podívám blíže.
Jak spočítat kolik žerou spotřebiče?
Cílem je spotřebu každého spotřebiče převést na KWh (kilowatthodiny) ve kterém dostaváme vyúčtování od našeho dodavatele elektřiny. Spotřebu zjistíme nejrychleji z výrobního štítku výrobku, kde je většinou vypsaný příkon výrobku a ten je ve Wattech. Následně je třeba příkon vynásobit počtem hodin, který je spotřebič zapnutý. Např. já mam doma starou televizi a její příkon činí 70W, zapnutá je v průměru 4 hodiny denně, což činí 280 Wh denně. Měsíčně to je 8400 Wh. Pokud chceme převést na KWh je nutné tuto částku dělit ještě 1000 což je 8,4 KWh měsíčně. Při průměrné ceně 5 kč za KWh to je 43 kč měsíčně.

Důležité je neplést si příkon s výkonem, který je taky ve wattech. Výkon je práce ,kterou výrobek opravdu udělá, příkon je to co si spotřebič vezme ze sítě. Pokud se Váš vysavač pyšní výkonem 2000W, neznamená to ,že taky sežere elektřiny za 2000W. Pokud si nejste jistí příkonem spotřebiču je dobre si zakoupit ,či zapůjčit wattmetr. To je takové krabička přes kterou zapojíte spotřebič do sítě a ona Vám spočítá spotřebu daného spotřebiče. Je k sehnání ve většině hobby marketu za pár stovek, nebo je k zapůjčení v Datartu, nebo u svého dodavatele energii.

Pokud máte zájem efektivně omezit spotřebu eletřiny doporučuji sepsat si veškere elektrospotřebiče v domáctnosti, dopsat jejich průměrnou spotřebu a délku užití. Následně si s toho složit graf, kolik za co platíte. Pokud si to takhle sepíšete, můžete konečně efektivně přemýšlet a počítat , jakým způsobem se Vám vyplatí snižovat náklady. Pár příkladů.

Lednice- pokud máte už dost starou lednici, výměna se Vám určitě vyplatí, jejich spotřeba byla už v roce výroby daleko větší než ty nové plus s každým rokem se o nějaké procento zvětšuje. Pozor ,ale na rady typu jak se Vám vyplatí kupovat za každou cenu lednici s nejnižší spotřebou. Např. lednice typu A za 7000,- má spotřebu 292KWh a lednice A+++ seženete nejlevněji za 15000 a má spotřebu 150 KWh, za rok koupí lepší lednice ušetřite 710,-. Tato investice se Vám vráti až po 11 letech, a pokud si myslíte ,že nově vyrobené lednice Vám vydrží 11 let tak patříte do skupiny zvrácených optimistů.

Stand-By programy- pořad nás všude straší, kolik to té energie sežere, ale zase si to můžeme vypočítat, nové televize v programu stand-by si berou 0,3W x 24h x 30dnů=216/1000=0.216x5kč=1,08kč. Měsíčně za jeden přístroj v stand-by režimu zaplatíte 1 kč. Pozor hlavně ale na starší televizory, videa a počítače, tam už rozdíl může být markantní.

Žárovky - u žárovek je to věčný boj klasické vs. úsporné. Úsporné mají 5x nižší spotřebu, zato ale jsou 10 x dražší ,pomalu najíždějí a nesmí se často vypínat, tím se zkracuje jejich životnost. Zda se Vám úsporné žárovky vyplatí závisí přímo úměrně na Vaší světelné spotřebě :) Při průměrné spotřebě 3 hodiny na žárovku se Vám investice do úsporné žárovky (cca 150 kč) vrátí do půl roku. Čím déle svítíte , tím více se Vám paradoxně více vyplatí.

Menší přehled spotřeby aneb kolik stojí provoz spotřebičů :

Výrobek                 jedno použití              Cena za použití                 Cena za měsíc
Lednice  A+                   ---                        ---                                81 kč podle velikosti
Vysavač 2200W        20 minut                   3,3 kč                            26 kč/2x týdně
Konvice                    2,5 minut                  0,5 kč                            25 kč/2x denně
Televize 50W            3 Hodiny                   0,75 kč                          22 kč/1x denně
Pračka                      bavlna 40                  3 kč                              24 kč/2x tydně
Mikrovlnka 2500W    5 minut                     1 kč                              60 kč/2x denně


Při vytvoření si schématu ,všech větších spotřebičů a jejich spotřeby a provozu pak porovnejte se svoji skutečnou spotřebou dle el. hodin. Následně si sami můžete spočítat co se vyplatí a co vůbec jde omezit. Důležité je také porovnat si ceny dodavatelů energii , na internetu je mnoho porovnávačů ,kde vyplníte pár údajů ze svého vyúčtování a dostanete výsledky cen a i úsporu u jiných dodavatelů.

Efektivní je i sledovat svoji vlastní energetickou spotřebu a měsíčně si zapisovat její hodnotu např. do domácího účetnictví a porovnávat s výši svojí zálohy Tím se vyhneme nepříjemnému přeplatku, který by nás mohl složit na kolena.



2 komentáře:

  1. výborný článek

    OdpovědětVymazat
  2. Loktibrad:

    setrenie pri energiach - odporucal by som LED ziarovky a efektivne spotrebice. Vsade davat predlzovacky s vypinacom a nenechavat standby rezim.
    Pred nasadenim LED ziaroviek, ak su stare elektricke rozvody, odporucam ich kontrolu, dotiahnutie zasuviek, aby to v nich neiskrilo. Casty problem inak byva odpalovanie zariadeni pre iskrenie.

    Voda - nasadit setrice, perlatory, ekologicke WC s mensim splachovanim na malu potrebu. Sprchu miesto kupania.

    Plyn - varenie na plyne je lacnejsie. Snazit sa nepouzivat trubu, hlavne nie elektricku. Maju velky odber, casto 4000W aj viac. Ak uz piect, tak co napr. Remoska, ma odber iba 500W.

    Ad chladnicka a mraznicka. Dobre ja mat taku, co ma 2 kompresory a da sa vypnut mraznicka. Ked potrebujete, date zamrazit. Da sa fungovat vsak aj iba s cisto chladnickou, bez mraznicky - alebo si taku mraznicku kupit. Potraviny sa hned tepelne upravia a vydrzia tyzden. Ak to clovek nema daleko do obchodu, dnes neni problem si vsetko kupit, miesto toho, ako to robia niektori ludia, ze lacno kupia, ale potom to dlho skladuju a neuvedomuju si, ze za mraznicku platia dost, takze to preplacaju.

    OdpovědětVymazat