čtvrtek 15. listopadu 2012

Směnka aneb jak zabezpečit pohledávku

Znáte to, půjčky mezi přáteli vždy dělají neplechu, všichni to víme, málokdy chceme vůbec půjčit, ale dobrému příteli je těžko odmítnout zvlášť, když má finanční problémy. Jenže pak se už nechce nikomu vracet. Je pozoruhodné jak mnoho lidí s tím má problém. Vy máte spořádaný rozpočet, naučili jste se střádat penízky, kamarád opačně zachází se svými penězi tak, že se Vám chce brečet, což logicky vyústí v prosbu o půjčení peněz. Vy kamarádovi půjčíte, a místo vděku ,že nemusí za lichvářem, Vás po chvilce začne všude pomlouvat a vyčítat Vám cokoli. Někteří dokonce začnou být agresivní, půjčku popřou a zmizí Vám ze života. Ztratíte kamaráda za často směšnou částku.


Nejvíce mě překvapuje vždy, jak často se tento fenomén vyskytuje, často u lidí od kterých byste to nečekali. Já sám sice tuto zkušenost nemám ,ale je dost podobná, podařilo se mi půjčit peníze člověku, který nikdy neměl v úmyslu je vracet. Díky tomu Vám můžu popsat jak nejlépe ochránit závazek a v pokračování jak svépomoci projít soudní mašinérii bez účasti drahého právníka.

Při jakémkoli půjčení peněz se automaticky právně naplňuje smlouva o půjčce jelikož  není zákonně vymezená forma tohoto právního úkonu. Při pouhém půjčení např. 10 kč vzniká mezi dlužníkem a věřitelem ústní forma smlouvy o půjčce. Samozřejmě musí se Vám povést při případném soudním sporu prokázat, že k půjčce opravdu došlo (svědci, bankovní převody). Jelikož se toto těžko prokazuje, je vždy lepší takovou smlouvu o půjčce sepsat. Naštěstí to není nic těžkého, na internetu je spousta vzorů ke stažení, ale pro pečlivou smlouvu je dobré si ji nechat sepsat právníkem a to zvlášť pokud chcete do smlouvy dopsat splátkový kalendář, nebo ztrátu výhody splátek ( pokud nebude uhrazena splátka, dluh je splatný ihned a můžete vymáhat celou částku, bez čekání na termín poslední splátky).

Druhá možnost je k ústní smlouvě o půjčce sepsat dlužní úpis nebo směnku. Narozdíl od písemné formy smlouvy o půjčce je taková směnka jednostranným uznáním dluhu dlužníkem. Díky tomu získaváte nesporné právo požadovat své peníze zpět, a případnou neplatnost směnky musí dokázat dlužník a ne opačně. Směnka se řídí dle zákonu směnečného a šekového(plné znění zde)a od jiných dlužních úpisu rozlišuje několika výhodami a to:

  • při soudní žalobě směnka putuje přes zkrácené směnečné řízení ( je rychlejší než u klasického platebního rozkazu, bohužel i tak to není žádné terno, zvlášť u nás v Ostravě :-), počítejte tak půl roku)
  • jakožto reminent (majitel směnky) nemusíte dokazovat vznik ani důvod půjčky, soud nezkoumá pravdivost směnky, pouze její náležitosti, a i kdyby byla směnka falešná, pokud výstavce směnky nepodá odpor, je platební rozkaz platný je nutné ho uhradit.
  • příslušný soud vydává speciální směnečný platební rozkaz a věřitel po jeho obdržení má pouze 3 dny na zaplacení dlužné částky nebo na podání odporu.
  • narozdíl od klasického platebního rozkazu u toho směnečného není nutnost převzetí žalovaným rozkazu a i po nepřevzetí pošty rozkaz nabývá právní moci. Klasický rozkaz by byl odložen.


Směnka nemá žádnou zákonem předepsanou formu, tudíž může být napsaná na čemkoli, musí splňovat jen pár náležitostí, jinak bude neplatná.

  1. V nadpisu i v textu musí být uvedeno, že se jedná o směnku.
  2. Musí obsahovat dlužnou částku, ideálně napsanou slovy.
  3. Musí být uvedeno kdy a kde byla směnka vystavena.
  4. z textu musí vyplývat, že výstavce za tuto směnku zaplatí.
  5. údaj o splatnosti, může byt určité datum, při předložení, nebo lhůta po předložení.
  6. údaj kde má být částka zaplacena
  7. podpis, adresa, ideálně i RČ jak výstavce, tak komu má být suma zaplacena

Vzor směnky:
  V Ostravě  Dne 24. Června 2012(3)                            Směnka
Já, Jan Novák, bytem.... za tuto směnku(1) dne 25.Června 2012(5) na adrese(6).... zaplatím(4) na řád p.Michalovi Krátkému, bytem.... částku 20000kč- Dvacettisíc  korun českých(2), bez protestu.

(6)Reminent                                                                                   Výstavce směnky
Jméno adresa, Rč věřitele a podpis                                               Jméno,adresa,Rč a podpis dlužníka


Doložka bez prostestu Vám zajistí, že nemusíte dokazovat předložení směnky a upozornění dlužníka ,že má zaplatit. Důležité je taky nepoplést si významy slov Výstavce směnky a reminent :). Doporučuji také aby veškeré údaje o sobě napsal dlužník vlastnoručně. Jakékoli další vzory je možno najit v hojném počtu zdarma na internetu. Další důležité upozornění je ,že kdokoli by se ke směnce podepsal, automaticky se z něho stává aval, čili ručitel směnky, proto není možné notářský ověřit podpis ani to není nutné.

Směnku jakožto cenný papír(pokud výstavce ma zaplatít na řád)  můžete i prodat, k tomu se užívá rubopis. To znamená ,že na rubu směnky dopíšete Za mne zaplatˇte na řád Jméno,adresa,nového majtele a podpis vlastníka směnky.

Důležité upozornění
Pokud převedete rubopisem směnku na jinou osobu, ručíte mu za její vymahatelnost, tudiž nový majtel může směnečnou částku vymáhat i po Vás.
Pokud Vám dorazí směnečný platební rozkaz a vy nevíte o tom ,že by jste nějakou směnku kdy podepsali, okamžitě ještě ten den kontaktujte právnika, na podání odporu proti platebnímu rozkazu máte jen 3 dny. Soud neověřuje pravost směnky a pokud nepodáte odpor do 3 dnů, platební rozkaz je platný a vy nemáte později jak tomu zabránit.
Pokud vlastníte směnku po splatnosti a nechcete ještě dlužníka žalovat, pamatujte že ode dne splatnosti Vám ubíhá 3 letá promlčecí lhůta. Pokud Vám soud vydá směnečný platební rozkaz, prodlouží se tato doba o 10 let.
K směnce můžete dopsat i úroky, ty ale podléhají zdanění, daleko lepší je napsat na směnku větší částku, než skutečně byla zapůjčena.

 Pokud máte nějaké zkušenosti se směnkami ,či nezaplacenými dluhy napište do komentářů.













5 komentářů:

  1. Upozorňují, že od napsání článků uběhla jistá doba a informace díky novelizaci nejsou plně aktuální a vztahují se na rok 2012

    OdpovědětVymazat
  2. takže když člověku pokazí odpor proti směnečnému platebnímu rozkazu jeho advokát a směn.plat.rozkaz nabude právní moci,tak není šance se bránit,ikdyž jste neuspěch u odporu nezavinili?je šance dat žalobu pro zmatečnost,nebo návrh na obnovu řízení.co nyní děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Narazil jsem na tuto úvěrovou společnost na Googlu a kontaktoval jsem e-mail, který jsem viděl, a najednou jsem byl schválen úvěr ve výši 2 000 000 USDD, takže jsem nikdy nevěřil, že to všechno může fungovat, dokud mi nebudou připsány 2 000 000 USDUSD poradím každému, kdo to potřebuje půjčky na kontaktování této úvěrové společnosti za účelem získání půjčky, jedná se o e-mail společnosti: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  4. POTŘEBUJETE PŮJČENÍ NEBO CHCETE UDĚLAT VAŠE DOMY, VYPLATIT BILLY, ROZŠÍŘIT VÁŠ OBCHOD S 3% ÚROKEM? HLEDEJTE DALŠÍ KONTAKT Via: Peterheymannloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělým způsobem zhodnocení úspor může být nyní P2P portál s investicemi do slovenských půjček před výplatou www.portinvest.cz

    OdpovědětVymazat