čtvrtek 13. září 2012

Pocity po půl roce aneb trochu filozofie

Je to už přesně půl roku co jsem si začal zapisovat rodinné finance, mám kladný rozpočet, jsem spokojen se svými financemi a jsem šťastný. Uvědomil jsem si, že opravdu peníze nepřinášejí štěstí, je to umění s nimi pracovat. Naprostá kontrola nad rodinnými penězi mi přinesla neuvěřitelnou duševní svobodu, zmizel strach ze zodpovědnosti, strach z absence budoucích peněz. Mám dokonalý přehled kolik potřebujeme peněz na každý měsíc a mám vždy zpětnou vazbu z účetnictví, že si žijeme dobře, že máme dostatek peněz.

Vždy když mám výčitky, že utrácím příliš, stačí zkontrolovat účetnictví a dostaví se nádherný vnitřní klid a vím že je vše v pořádku. Díky naprosté kontrole můžu čelit čemukoli co mi osud připraví, vše je pouze o prioritách. Postačí si jen s přítelkyni sednout a přehodnotit situaci a jednoduše přerozdělit finance podle potřeb. Je to nádherný pocit, že mám víc peněz než potřebuji a toto přináší štěstí, toto je bohatství. Bohatý je ten, kdo má více peněz než potřebuje. Není to pouze o výši příjmu, samozřejmě s ničím se vyjít nedá, ale pouze o tom zda se Vám povede mít volné finance, které nutně nepotřebujete.

Pořád se omílá slovo životní standart, jak je důležité si ho udržet. Zvlášť tady v Česku jsou věčně všichni nespokojeni s tím co mají na výplatní pásce. Samoživitelky pak nevěřícně kroutí hlavou, že rodina s 50 tisíci nedokáže vyjít, bohužel s jídlem roste chuť. Ačkoli jsem muž, někdy zavítám na jedno maminkovské forum, kde si velice rád pročítám veškeré diskuze týkající se financí. Nedávno si tam bezdětná slečna stěžovala, že nedokáže s partnerem vyžít s 38 tisíc a že se cítí jako socka, to samozřejmě urazilo desítku jiných s menším příjmem. Bohatší se diví jak někdo s 20 tisíci měsíčně vůbec může existovat, přesvědčení že takové živoření musí být nesnesitelné, ti s nízkými příjmy zase nechápou takovou rozežranost a neschopnost ušetřit. Čím déle pozoruji a čtu podobné diskuze, tím více si uvědomuji, že naprosto nezáleží jestli máte 20, 30, 50 nebo 100 tisíc měsíčně, vyšší životní standart Vás neudělá jakkoli šťastnějšími, peníze nejsou štěstí, peníze jsou ochrana proti neštěstí. Můžete mít pořád pohodlnější a pohodlnější život, stejně budete dále žit úplně stejně. Není rozdíl mezí vysokou a nízkou třídou pokud neumí z penězi zacházet, bohatší může být člověk s nízkým příjmem s nižšími nároky, než člověk s vysokým příjmem a ještě většími nároky.

Ať už máte vysoký, či nízký příjem a jste nespokojeni s tím co máte, zamyslete se co Vám v oblasti financí chybí? Je to opravdu větší příjem? Opravdu se budete cítit lépe a budete konečně šťastní? Vždy naleznete lidi co mají víc než vy, pokud se zaměříte pouze na to, nikdy nezvítězíte. Zkuste zjistit co vlastně chcete a co do života opravdu potřebujete a co Vás udělá šťastnými.






8 komentářů:

  1. Loktibrad:

    ake su pocity dnes, po vyse roku ? Co sa podarilo este analyzou dosiahnut, vylepsit ?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, nadale mi poskytuje jistotu a klid a detailni reseni financnich problemu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Loktibrad-

    to ano, ale nasiel si za ten dalsi cas, este nejake ine, nove rezervy ? Je jasne, ze zo zaciatku sa setri najefektivnejsie, lebo sa lataju tie najvacsie diery. Potom clovek dojde na to, ze aj roznymi drobnymi polozkami sa da bez nejakej zmeny standardu, urobit korekcia, ktora usetri balik. Alebo moze "investovat" do niecoho, co mu bude pomahat setrit. Trebars zateplenie baraku, nove radiatory, atd...

    OdpovědětVymazat
  4. Nene, omezovat výdaje není možné do nekonečna, respektive, důležitější je soustředit se na příjmy, novými návyky se můžeme odnaučit zbytečné utrácení, ale zas nevézt do extrému o tom život není. Rezervy třeba teď buduji od nuly, životní situace se změnila, musel jsem zakoupit si vlastní bydlení o bojuji znova :)

    OdpovědětVymazat
  5. Loktibrad:

    drzim palce. Tiez neni to tak davno som siel do vlastneho.
    Suhlasim, ze obmedzovat sa do nekonecna neda. Neprospieva to dusevnemu ani fyzickemu zdraviu. Mna zaujimali v minulosti pribehy z minulosti o Sparte v Grecku a Spartanoch. Kym ostatny svet hyril v hojnosti a dopraival si, oni zili striedmo. Toto sice nechcem uplne praktizovat, ale z hladiska financii mi to vnuklo myslienku:

    - naucit sa zit pod svoj zivotny standard, ktory by clovek mal.
    - tvorit prebytky
    - investovat, zvysovat aktivny prijem
    - mat prehlad o svojich vydavkoch. Je to ako krvacanie. Ked krvacate, treba to zastavit.
    - kto ma prehlad, podrobny prehlad o vydavkoch a dojde k necakanej situaci - mohol si predtym pripravit plan na situaciu, ktora nastala a aplikovat ho na tu situciu. Po dlhsej dobe ma clovek predstavu, kolko na co minal a kde ma rezervy. Pokial sa mu situacia nezmeni, mina si veselo dalej a nemeni zivotny standard, ale vie presne, kde moze siahnut a hlavne KOLKO ma este tu rezervu. Cize zase vacsia istota, ze ked to az klesne pod tuto hranicu, je problem.

    Samozrejme toto treba brat ako zabavu, nie za kazdu cenu sa tym zaoberat, ale urobit si raz za cas analyzu a hlavne zvysovat svoj prijem. Plan pre strycka prihodu mozem mat, ale nemusim ho nikdy pouzit.

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera, jsem rád, že je více takových lidí, přesně tak pro mě samotného to celé bylá zábava, bohužel umím se představit, že pro většinu lidí ne, je to něco jako hubnutí, třeba na to disciplínu, někoho to baví ,ale většina to má jen jako omezování. Zdravé tělo, zdravá peněženka. Člověk si zvykne na cokoli jen si udržet ten standart a šťastný bude tak i tak.

    OdpovědětVymazat
  7. Loktibrad-

    na co vsak treba upozornit je vnimanie okolia. U vacsiny ludi je problem, ze nevedia casto setrit a tak sa pozeraju na niekoho, kto vie setrit, ako na skrblika. Od mala som vedel setrit, ale nemal som na co minat. Zaujimalo ma nieco ine, ako vacsinu, co nebolo nakladne.

    Problem moze byt casto v rodine, kde clovek musi bojovat a vysvetlovat, ze neni drzgros, ale skor investor. Napr. radsej investujem do setriacich technologii a potom nemam velke platby za elektrinu, plyn, vodu atd. Kupim radsej kvalitne radiatory, kvalitne okna s minaimalnym tepelnym prestupom, radsej ako lacne, ktore maju vacsi prestup. Ze radsej budem mat urcitu dobu starsiu skrinu, ale lepsiu istotu vo financnej rezerve a radsej zabezpecim dieta pre to, aby malo v zivote lepsi start a buducnost, ako kupou nejakej cetky, ci statkov, ktore prispievaju len k pasivam.

    Ludia podliehaju casto velmi premyslenemu marketingu. Preto si radsej riadim zivot po svojom a nenecham sa casto zlakat. Treba si povedat - dakujem, nie som ovca :) Odolavat vsak tlakom rodiny byva tazke. Clovek by sa aj chcel spravat rozumnejsie, ale vysvetlite to svojim polovickam, detom.... :) Na to mam pre nich odpocanies: skuste si to zazit. Zarobit si, mat na pleciach tarchu toho, postarat sa o rodinu, zabezpecit ju. Tomu, kto nema problemy, sa lahko rozkazuje a pozaduje.

    To by mohol byt vlastne aj namet na dalsi clankok - ako odolavat tlakom rodiny a okolia pri setreni a investovani ? :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to máš pravdu, to je perfektní námět na článek, sám jsem si tím prošel, ne sice od rodiny ale od přátel, přítelkyni jsem tehdy naučil to samé, dělala to ze své vůle, nicméně jsem pak byl u některých za tyrana, který počítá každou korunu co utratí, přitom jsem do toho ani nenahlížel. Je to smutné, že na zodpovědné lidi se dívá tak negativně, ale když je problém moc rádí pak žádaji o půjčku. Bohužel teď nemám možnost časovou se tomuhle blogu věnovat tak často, pokud bys měl zájem moc rád zveřejním tvůj článek na toto téma...

    OdpovědětVymazat