čtvrtek 9. srpna 2012

Jak jsem analyzoval výdaje

Tak konečně mám dostatek dat, abych se mohl svým výdajům kouknout na zoubek. Na internetu je plno rad ohledně toho jak ušetřit, některé jsou dobré, některé jsou vyloženě špatné. Nejhorší je to, že pokud si nezapisujete výdaje, jakékoli šetřící návyky se velice špatně udržují, nemáte motivaci a nevidíte výsledky. Jakoukoli změnu, či šetřící trik si právě můžete ověřit ve svém domácím účetnictví. Jsou lidé co si stopkama měří čas sprchování a pak jdou a koupi si krabičku cigaret, jaký to má smysl?

Mám krásně rozepsané finance a vidím přesně kde jde a kolik ušetřit tak, aby to mělo znatelné výsledky, postačí používat selský rozum a ne šetřit na důležitých věcech, či omezovat znatelně svůj komfort a přitom na nesmyslech utrácet tisíce. Je třeba dát svým výdajům plán a ne šetřit na všem ke konci měsíce a pak v jeden den utratit půlku výplaty protože se potřebujete odměnit za to šetření, myslím že tento pocit zná hodně z nás.
                 
Náklady na bydlení a doprava - bydlení platit musíme a není mnoho možností na omezení výdajů. Omezit jde spotřebu a cenu energii, měnit dodavatele ale nebývá vždy výhrou a je potřeba dobře prověřit reputaci nového dodavatele. Jelikož jsem panelákový člověk a má záloha činí 500 kč tato volba nepřicházela k úvahu a ušetřené peníze mi nestály ani za námahu něco si zjišťovat. Pokud ovšem máte rodinný domek, topení na elektřinu.. úspora může být znatelná. Na druhou stranu šetřit spotřebou elektřiny pokud nemáte horentní sumy na výpisu je příliš omezující, je třeba si uvědomit zda práce a nepohodlí navíc za těch pár stovek ročně se vyplatí. V rozpočtu jsem našel daleko zajímavější díry kudy utíkají peníze a tuto možnost bych řešil později. Rozhodně zajímavější mi přijde se zamyslet před zakoupením bydlení v čem vůbec chci bydlet. Hodně lidi má sen o svém rodinném domečku a navzdory nižším příjmům si ho zakoupí na vysokou hypotéku. Tím vzrostou náklady na hypotéku a samozřejmě i náklady na dopravu, najednou je nutné auto někdy dvě, rodina má sice splněný sen ,ale žije se strožejším rozpočtem. Doprava je často největším výdajem spolu s bydlením a jídlem a je třeba si dobře uvědomit zda chcete si splnit sen rodinného baráčku a jestli na to opravdu máte. I když já sám pocházím z vesnice, přijde mi pohodlnější bydlení v králikárně s volnějším rozpočtem, než v rodinném baráčku, čož je samozřejmě pouze můj osobní dojem.

Jídlo, potraviny, nápoje- jídlo je naše palivo, láska i koření života, když člověk nemá peněz na zbyt je zvyklý honit se za slevami a kupovat to nejlevnější jídlo. V praxi se pak stává, že v obchodě utratíte daleko více, protože koupíte cokoli ve slevě s dobrým pocite , že jste ušetřili. Když jsem dělal analýzu výdajů na jídlo, zjistil jsem že největší úspory jsem docílil dobrým plánováním a ne tím, že jsem koupil šunku o 2 koruny levněji. Je nutné vědět dopředu co chci koupit, co chci jíst a koupit pouze to co potřebuji. S tím je vhodná i změna životního stylu a dávat si pozor co jíme a proč to jíme. Pokud se člověk naučí jíst zdravě a střídmě sní daleko méně a nemá potřebu se na noc přecpávat. Pokud víte co chcete jíst a kolik, víte pak kolik toho koupit. Už žádné vyhazování jídla. Dalším nešvarem bylo kupování polotovaru a rychlých svačinek ve fast foodech. Doma normální jídlo stojí kolem 15 korun na porci, menu v restauraci od 70,- hamburger od 35,-. Největší úsporu na jídle jsem neudělal žádným snížením kvality, či kvantity jídla  ale pouze tím, že jsem si do práce dělal svačiny a oběd. Můžete běhat po slevách a můžete ušetřit 200-300 měsíčně ale k čemu to, když pouhou přípravou domácího jídla v práci ušetříte -+ 1200 .

Zábava- další největší výdaje vytvářejí populární kávičkování, vysedavání v hospodách, alkohol, kina, divadla. Po sebrání dat za pár měsíců je dobré si nastavit nějaký plán, limit v této kategorii. Je jedno za co utrácíte, jen je důležité vlézt se do daného limitu, sami si pak určíte zda si užijete více levné zábavy, čí méně té dražší. Na diskuzních fórech si často lidé stěžuji, že ze svých příjmů nedokáží si nic odložit ač je jejich příjem jakýkoli. Nejčastěji právě kvůli výdajům na zábavu. Vždy si jde zvyknout na lepší životní standart, přejít zpět na ten horší je většinou nemyslitelné, pozoruhodné ale je, že šťastní dokážete být stejně ať už máte standart jakýkoli. Pak je jen třeba si rozmyslet jaký si nastavíte plán výdajů k zábavě a zda by ho nešlo snížit a peníze využít lépe.

Jakmile jsem dokončil celkovou analýzu výdajů, mohl jsem si nastavit konečný plán výdajů, který dodržuji. Díky tomu jsem dost znatelně snížil svoje pasiva, nesnížil se nijak můj standart, právě opačně teď si mohu dovolit věci, které předtím nikoli, stravuji se zdravěji a kvalitněji, uživám si více kvalitnější zábavy a jsem schopný dát bokem dostatek financí. Cítím se daleko volnější a šťastnější. Zkuste a sami uvidíte.




                   

2 komentáře:

  1. Super!!! Vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  2. Loktibrad:

    byvanie a doprava: suhlasim. Treba si planovat kde byvat. Pokial sa to da, je vhodne si zvolit byt nedaleko prace. Clovek tak moze ist do prace aj pesi, usetri za dopravu, na case atd. Dobre je, ked si najde blizko aj lekara, zubara, obchody. Minimalne cestovanie, minimalne naklady. Adekvatne zvolit byvanie, aby mu to nenarusilo rozpocet.

    Jedlo: strategia planovania sa da dodrzat pri jednotlivcovi, ak si to robi sam pre seba. Pri rodine - manzelka, deti je to zlozitejsie. Niekto ide v noci chladnicku vyjedat a clovek by sa musel hrat na policajta... Da sa kupovat vo vybranych obchodoch, oblubit si urcite znacky vyrobkov. Idealne mat na spravnu vec svojich dodavatelov, pripadne velkoobchod. S varenim suhlasim, je lepsie si varit, ako kupovat jedlo. Existuju stranky, kde sa daju pozerat a porovnavat akcie, takze clovek si moze naplanovat aj nakup tak, aby siel prave tam, kde maju akciu /a dodrzal plan/. Napr. dobre je piect si aj vlastny chlieb. Dobre je najest sa, neist s detmi do obchodu, pripadne ani s partnerkou/manzelkou, ak jedna impulzivne a berie chute na cokolvek, ked to vidi v regaloch. Niektore potraviny s dlhou spotrebou je vhodne mat aj v zasobe, ked su v akciach v dobrej zlave. Inspiraciou pre varenie moze byt aj vitarianstvo - sposob zivota, kde sa je iba surova strava /velmi zdrave/. Odpadaju naklady na energie a varenie, ale nie kazdy to vie akceptovat. Da sa robit aj kompromis, napr. znizit objem varenia o 50 percent a zvysnych 50 percent nahradit surovou stravou - rozne druhy zeleniny. Clovek sa dobre naje a nerobi mu to taky problem ako ciste vitarianstvo.

    Este jedna rada k planu: osvedcil sa mi trochu iny sposob. Z vyplaty ihned odlozit nejaku cast bokom a az z toho ostatku robit rozpocet. Niektore druhy ekonomickej literatury odporucaju trvale odkladat minimalne 10 percent vyplaty a z ostatku zit.

    OdpovědětVymazat