pátek 8. června 2012

Jak jsem začal šetřit


Před nedávnem jsem skočil do tohoto nepříjemného světa zodpovědnosti a dospělosti, začal jsem bydlet sám s přítelkyní a musel jsem se naučit vyjít s penězi a jak hospodařit. Skončilo to období bezstarostného života a najednou bylo třeba platit nájem, jídlo a všechno ostatní co do teď bylo samozřejmostí. Teď je mi 21, a už je tomu 2 roky co se učím finanční zodpovědnosti a finanční gramotnosti a tom bych Vám chtěl vyprávět. O tom jak jsem se naučil šetřit, o tom jak vykazovat kladný rozpočet, o tom jak se zabezpečit, o tom jak si spořit nebo o tom jak investovat.

Možná Vás něco inspiruje, možná se v nějakých situacích poznáte a sdělíte své zkušenosti, nebo mi něco užitečného poradíte v komentářích. Cesta je to dlouhá, někdy těžká, ale vyplatí se. Jejím cílem je příjmuti zodpovědnosti za svůj život. Peníze jsou jedním ze 4 základů pro šťastný, spokojený život a pokud s tím jde něco dělat, tak honem do toho.
         
Začal jsem dostávat podprůměrnou mzdu a umění vycházení s penězi jsem jaksi postrádal. Měsíc co měsíc byl poslední týden před výplatou dosti krušný. Vždy jsem z toho měl dost depresi, měl jsem strach z toho ,že nedokážu dát něco bokem a kdyby se cokoli stalo, byl bych bez peněz. Měsíc co měsíc jsem si říkal, že konečně musím něco ušetřit, zkoušel jsem různé šetřící triky a tipy ,ale konec byl vždy stejný. Ať jsem dělal co dělal, nikdy se mi nepovedlo nějak znatelně snížit svoje výdaje. Chyběla mi motivace, neviděl jsem výsledky a vždy ty pokusy rychle skončily. Neměl jsem vůbec ponětí, kde mé peníze tak rychle mizí a vždy jsem byl zděšený z toho kolik  zůstalo v peněžence. Neutrácel jsem za nic speciálního, ale stejně jsem nemohl vyjít. Zlom přišel ,až jsem dostal pár krát nějaké peníze navíc ,ale já stejně na konci byl zase bez peněz, aniž bych si všiml nějakého zvýšení výdajů. Prostě se to zase nějak utopilo. Tenkrát jsem si už konečně řekl pořádné NE, zapnul excel a důkladně položku co položku z paragonu zapsal. Bylo to sice dost časově náročné, ale myslím, že právě díky tomu se mi to konečně povedlo. Není to jednoduché ,ale pokud se dostatečně motivujete, už po měsíci se Vám z toho stane dobrý návyk a nebude to nepříjemnost.

Účinky byly okamžité, až neuvěřitelné, pouhé zapisování výdajů rozvržených do kategorii, bez jakéhokoli cíleného a plánovaného šetření, snížilo mé výdaje a já byl schopný vyjít s financemi tak akorát. Pouze sledování výdajů dokáže znatelně omezit drobné a zbytečné (ty nejhorší) výdaje, které rujnují naše peněženky, tento fenomén popsal i Jan Spilka ve článku http://www.mesec.cz/clanky/stante-se-sefem-vlastnich-penez-kouzlo-tuzky-a-papiru/. Po 3 měsících vedení si domácího účetnictví se mi povedlo vykazovat dokonce znatelný zisk a to díky důkladné analýze výdajů, ale o tom až později.

Tohle to není jen možnost pro lidi s nižším příjmem jak vycházet lépe z penězi, ale díky lepšímu dohledu nad svými financemi může kdokoli naučit se efektivně utrácet své peníze a přebytky investovat, vytvářet aktiva, nebo prostě jen si užívat a kupovat věci o větší užitné hodnotě.
Hlavní výhody vedení si domácího účetnictví a plánování rozpočtu které jsem u sebe pozoroval:
1. Přehled - máte plný přehled o toku svých  financí.
2.Automatické šetření – jak jsem již psal pokud máte výdaje rozvržené do kategorii, automatický podvědomě snížíte objem nadbytečných výdajů.
3. Odstranění stresu a pocitu viny za utrácení - při dobře naplánovaných financích se Vám sníží stres, pokud se snažíte šetřit bez pořádného plánu. Já mám například kolonku zábava, kde dávám veškeré nadbytečné výdaje jako hospoda, pivo, návštěva restaurace, divadla kina do určité výše kč. Předtím jsem jen lamentoval kolik jsem to dnes zase utratil a pak po rozdělení vidím, že  jídlo a ostatní výdaje  jsou v normě.
4. Analýza výdajů – jakmile máte měsíční přehledy kolik utratíte v různých kategoriích, můžete jednu po druhé probrat a popřemýšlet, jestli by tam šlo uspořit, a zda nakupované zboží(služby) pro nás mají tuto hodnotu.
5. Odstranění zbytečného šetření – často se setkávám s lidmi, kteří se snaží uškudlit každou možnou korunu a vytáčí mě to. Pamatujte, že Váš čas má taky svoji hodnotu a nevyplatí se snižovat znatelně svůj standart nebo třeba jezdit na druhou stranu města kvůli paštice o korunu levnější. Spočítejte si přesně kolik Vám tyto šetřící zvyky vůbec měsíčně ušetří peněz, jestli opravdu musíte do sprchy se stopkama ,nebo celý den jezdit po akcích.
6. Kvalitnější utrácení – uvědomíte si jakou pro Vás mají cenu různé věci a můžete utrácet peníze za kvalitnější zboží. Nejlépe je to vidět u potravin, kde si můžu dovolit díky plánováni kvalitnější potraviny a ne běhat po obchodě s košíkem plným sraček v akci za kterou stejně v celku zaplatíte více.
7. Radost ze střádání – díky plánování se z nadávání a utrpení stalo hobby, baví mě střádat si finanční zálohu i z toho mála a nemám potřebu to hned utratit za cokoli.
8. Navyšování příjmu a snižování výdajů je radost – opravdu díky vedení domácího účetnictví se postupně z nepříjemnosti stala celkem zábava a to je podle mě to nejdůležitější.

2 komentáře:

  1. Loktibrad:

    pekne clanky. Neni v plane dalsi ? :) Trebars o dalsich tipoch v setreni, alebo co clovek pri analyze vydajov vsetko nasiel a ako sa zariadil....

    OdpovědětVymazat
  2. Pekny clanek. Uz toho mam take dost. Zacla sem si vest ucetnicvi taky. Nezda se to ale obcas zbytecnosti jsou drazsi nez potrebne veci. Hezky clanek :)

    OdpovědětVymazat