čtvrtek 14. února 2013

Jak na domácí rozpočet v mobilním zařízení, Android

I když jsem byl vždy s Excelem jako nástrojem pro vedení si domácího rozpočtu spokojen, jednu vadu vždy měl. Tím , že člověk výdaje zapisuje na svém počítači, musí vynaložit mnoho disciplíny a paměti k zapisování svých výdajů. Těžce vzpomínat co vše kde bylo uhrazeno a proč stále nám nesedí bilance a to věčné manko a odhodlat se probrat po několika dnech ten kopeček paragonu vždy bylo demotivující. Ideální by bylo mít možnost zapisovat rovnou po nákupu ,nebo ve volné chvilce v MHD svou útratu do systému a ne jen na papírek. Díky posunu technologii naštěstí již co druhý člověk má chytrý telefon nebo tablet, který tuto možnost poskytuje a tímto jde tento problém vyřešit. Jelikož na Excelu by to bylo celkem složité, máme možnost stáhnout si mnoho aplikací pro vedení si osobního účetnictví, jakou ale vybrat? Já si po velkém průzkumu vybral nakonec anMoney pro Android na Nexus 7 a tady je moje recenze.


anMoney Budget and Finance je ke stáhnutí na GOOGLE PLAY zde a je v omezené verzi zdarma, nebo ve verzi PRO za 79 kč. Moje základní požadavky na aplikaci pro hlídaní financi byla jednoduchost přehlednost a možnost nastavení a sledování rozpočtu. Byl jsem velice překvapen ,že většina aplikaci tuto možnost nenabízela, čimž de facto ztrácelo sledování výdajů smysl. Nastavení rozpočtu nám dává základní přehled kolik můžeme dovolit ještě utratit v daných kategorii a hlavně nad rámec kategorii. Příští měsíc si musím zakoupit novou tašku, kolik za ni ale můžu dát abych netrpěl před výplatou hlady? Tohle mi naštěstí řekne anMoney.

V anMoney máte možnost nastavení si více účtu, mezi kterými máte možnost převádět peníze. Například můžete mít běžný účet ( Váš, partnera, společný) ,jakékoli spořící účty, i účet pro hotovost. To zajišťuje naprostou přehlednost bez nutnosti počítání všeho dohromady. U PC programu a Excelu je to zbytečné a komplikované u mobilních zařízení v tom naopak vidím výhodu.

Nové transakce můžete vložit ihned přes widgety rovnou s plochy Vašeho zařízení, stejně tak si můžete nechat zobrazovat jakékoli údaje rovnou na ploše bez otevíraní aplikace. Mezi další užitečné funkce patří možnost zadat trvalé příkazy, detailní filtrace všech transakcí a přehled všech příjemců Vašich plateb. Samozřejmostí je i detailní rozvrstvení všech výdajových a příjmových kategorii, které si můžete jakkoli upravit. Pro milovníky grafů je tady nespočet různých grafů a tabulek s výsledky Vašeho hospodaření.

Veškeré data můžete rychle zálohovat, chybí ale synchronizace s dalšími přístroji, což mě osobně vůbec nevadí a vytváří to ve mě větší pocit bezpečí nad svými daty :) Data můžete ale exportovat do formátu Microsoft Money, QIF nebo do všech tabulkových editorů.

Free verze má jeden hlavní nedostatek a to omezení počtu účtu a hlavně rozpočtových položek na 5. V profi verzi máte taky možnost zaheslovat a automatického zálohování dat. Díky rozpočtovému škrtu ve free verzi je tato verze dost nepoužitelná, ale můžete to brát jako DEMO, plnou verzi jsem si zakoupil a jsem spokojen. A co vy, máte zajímavé tipy na apps pro hlídání domácího účetnictví pro mobilní přístroje ? Pište do diskuze.






6 komentářů:

  1. Ještě bych se zmínil, že aplikace je celá přeložena do češtiny. Po přečtení článku působí dojmem aplikace v anglickém jazyce.

    OdpovědětVymazat
  2. Loktibrad:

    financie v mobilnom zariadeni su dobre, ale len pre hrube analyzovanie vydavkov. Vyhodne by bolo mat program, ktory by vedel prenasat data medzi mobilnym zariadenim a klasickym PC. Pri par kategoriach vydavkov neni problem robit to na tablete, ci v mobile. Osobne preferujem skor portable verziu programu na klucenke, pretoze mam situaciu, ze kdekolvek som, je tam pocitac a lahsie sa nahadzuje do PC, ako do mobilneho maleho zariadenia. Neviem si predstavit trebars podrobnu analzyu niekde tukat do mobilu, ked mam 50 polozkovy blocek z pokladne, kde v jednom nakupe je drogeria, hygiena, jedlo, bytove doplnky atd.

    Este sa to da mobilne riesit inak. Sam to nepouzivam, ale niekomu to vyhovuje - napr. http://www.eucty.cz/

    Internetove konto na vedenie osobnych financii, zdarma. Dostupne z PC, ci mobilov. Mna odradza len to, ze je otazne, ci taketo sluzby budu fungovat aj za 5 ci 10 rokov. Pripadne by sa to dalo riesit, keby to malo trebars export do Excelu.

    OdpovědětVymazat
  3. Anmoney zvládá export do Excelu taky, jinak záleží na preferencích, jelikož detailní analýzu jsem si dělal na začátku a upravil svoje spotřebitelské návyky, další detailní analalýzy nemám v plánu ,tohle to mi naprosto vyhovuje. Jde právě o tu jednoduchost ,která pomáhá udržet lidi při zapisovaní příjmů, aby se na to nevykašlali

    OdpovědětVymazat
  4. loktibrad: tak som si pred par dnami skusil free verziu anmoney. Pol hodinu som si nad tym lamal hlavu, k comu mi to ma byt, skusal sa tam nejak napasovat podrobnu uctovnicku evidenciu, ale potom som to radsej odinstaloval. To uz radsej excelovsku tabulku, ktoru si clovek zjednodusi. Pouzivam RQ Money uz asi 10 mesiacov a a podrobne uctovanie a analyzy je to perfektne. Jedine, co mi tam vadi je nedotiahnute rozpoctovanie, na ktore som si urobil v Exceli tabulku mesacneho rozpoctu, ktora mi urcuje limity pre kategorie. Jednu kategoriu, ktora je najviac problematicka - strava - mam urobenu na automaticku predikciu utraty, kedy program rozratava na zaklade zvoleneho alebo aktualneho dna, kolko som minul, kolko mozem celkovo minut a ci minam k danemu dnu viac, ci menej. Ci mam z rozpoctu usporene, alebo ho presvihujem a tak pravdepodobne koncovy rozpocet prekrocim. Prave tato automaticka predikcia bola takou ceresnickou na torte v optimalizacii minania vydavkov. Presne to cloveku vypocita, ci rychlejsie ako ma, ci ma spomalit, ako ma spomalit a kedy najblizsie moze ist na nakup, aby neprekrocil rozpocet.

    OdpovědětVymazat
  5. Your article is extraordinarily smart.I love to browse your diary's posts everyday and that i got vast facilitate from your blog and developed a replacement app gnula free movies,watch free movies,entertainment
    you'll check.Thanks for wonderful diary.

    OdpovědětVymazat